День народження
Пошук
Хмаринка тегів
Рахуємо калорії
увага!
ГОСТІ
П`ятниця, 17.05.2024, 12:24
Вітаю Вас Гість
ФОРМА ВХОДУ

Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Час
Відео дня
таймер
Хто зараз онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Киця
Головна » 2012 » Березень » 29 » Зайва вода в організмі
15:50
Зайва вода в організмі

Зайва вода в організмі

 

Бувають дні, коли улюблені джинси не сходяться на талії, відображення в дзеркалі лякає набряклим обличчям, а вага показує два чи й три зайві кілограми. 

Ви у паніці: треба негайно сідати на дієту! 

Але насправді річ не у жирі, а у зайвій воді, що накопичилася в організмі.

Ознаки зайвої води в організмі

 

1.          Сліди від шкарпеток. Ви зняли шкарпетки чи підколінники, а сліди від гумок не зникають понад 5-10 хвилин.

2.          Взуття стає тісним. Раптово на вас стають замалими туфлі, які раніше були цілком зручними. А ввечері вам важко ходити навіть у мокасинах.

3.          Збільшується об’єм литки. Литка – це така частина тіла, яка практично не може розповніти від жиру, а лише від води. Якщо ви не змінювали свій раціон та спосіб життя, але почали почуватися значно повнішими, поміряйте литку. Якщо з’явилися зайві сантиметри – це ознака накопичення рідини.

4.          Мішки під очима. Набряки не зникають і через кілька годин після пробудження? Вочевидь, ви випиваєте надто багато води на ніч. Випивайте останню чашку не пізніше, ніж за дві години до сну.

 

Накопичення зайвої води пов’язано з раціоном, а у жінок – ще й з менструальним циклом. 

Якщо подібні проблеми непокоять вас часто і супроводжуються болями в животі, треба звернутися до гастроентеролога. 

Але у більшості випадків допомагає зміна харчування.

 

Що затримує воду

 

а) сіль

Натрій, або ж звичайна сіль, – головна причина виникнення набряків. Здебільшого ми не помічаємо, скільки солі з’їли за день, тому що отримуємо її переважно з готових продуктів: ковбас і ковбасних виробів, оселедців та копченої риби, чіпсів, крекерів тощо. Дуже багато солі в різноманітних консерваціях, зокрема, домашніх. Найбільша проблема в тому, що сіль, як наркотик, вимагає щораз більшої дози. Що більше солі ми вживаємо, то менш чутливими стають до неї смакові рецептори, а тут уже недалеко не тільки до набряків, а й до гіпертонії. 

Якщо ж солену їжу запивати алкоголем, – це просто катастрофа: спирт розширює судини, ще більше затримуючи воду. Отже, найголовніше правило у боротьбі з набряками – обмежити вживання солених і консервованих продуктів, ковбас і копченини, особливо у другій половині дня. 

б) замінники цукру та фрукти

 Сорбідол, аспартам або ксиліт, яких так багато в дієтичних продуктах та низькокалорійних десертах, буквально наповнюють тіло повітрям. Перші прояви дискомфорту – живіт надувся, наче барабан, і в ньому ніби щось ворушиться. А де надмірне газоутворення – там і затримка води. Тому треба уникати продуктів, здатних викликати це неприємне явище.

До таких самих наслідків призводить зловживання корисними фруктами. Вони також викликають надмірне газоутворення та набряки. Півкілограма полуниці, розділеної на три порції та з’їденої впродовж дня, – вітамінний подарунок організмові та насолода для тіла. А така ж сама кількість ягід, спожитих за один раз, – гарантований дискомфорт у животі й подальші набряки на всьому тілі. Яблука, черешні, виноград, ананаси їжте окремо від будь-якої іншої їжі й не щодня – ці фрукти притягують воду. Яблука, до речі, краще їсти запеченими. Так вони не втрачають найважливіші мікроелементи і не викликають газоутворення.

в) молоко

Що старшою стає людина, то важче її організмові виробляти фермент, який розщеплює лактозу – молочний цукор. А неперетравлене молоко викликає розлади травлення та набряки. Вихід – кисломолочні продукти, які не викликають подібної реакції, а корисного кальцію містять не менше. 

г) гормони

 «Роздуте» тіло, підвищена чутливість грудей та зайві кілограми – побічні прояви ПМС (передменструального синдрому), який турбує, за статистикою, не менше 40 відсотків жінок. Під час місячних підвищується рівень гормону прогестерону, через який затримується вода і з’являється зайва вага. Щоби цього уникнути, за тиждень до менструації відмовтеся від солоного та солодкого.

д) сидяча робота

Після восьми годин безперервного сидіння перед комп’ютером сповільнюється кровообіг, а разом із ним – обмін речовин та циркуляція рідини, і тіло набрякає. Під час роботи кожні півгодини робіть кругові рухи стопами – це стимулює кровообіг.

 

 

Що виводить воду


- Рідина 

Як не парадоксально, але що більше рідини ми п’ємо, то менше її затримується в нашому тілі. Треба випивати хоча б два літри рідини на день. Не пийте лише на ніч. Соки краще вживати несолодкі: з журавлини, грейпфрута, огірка, селери. Вони мають ще й легку сечогінну дію. Щоби уникнути шкідливої дії цукру, який міститься у фруктах, розчиняйте сік на три чверті водою.

- Білок

Сам процес перетравлювання білкової їжі позбавляє організм зайвої рідини. Натомість вуглеводи притягують і вбирають воду. Включайте до щоденного раціону 150-грамову порцію вареної курки, м’яса чи риби, і за тиждень ви не лише позбудетеся набряків, а й відчутно втратите в об’ємах.

- Фізична активність

Кардіотренування – біг, плавання, велоспорт – чудові засоби від надлишку рідини. Ці заняття, як кажуть спортсмени, «підсушують» тіло. Спітніти – значить позбутися певної кількості води. Крім того, пришвидшується обмін речовин. Якщо ж ви просто переїли і відчуваєте важкість у шлунку, забудьте міф про те, що після їжі повинно минути не менше півгодини, перш ніж можна буде займатися фізичними вправами. Посидіть кілька хвилин, а потім прогуляйтеся бадьорим кроком – прикрі симптоми зникнуть.

 

 

Матеріал взятий з сайту 

 

Категорія: що знати щоб розумно харчуватись | Переглядів: 1562 | Додав: Challenger | Теги: менструальний цикл, харчування, дієта, схуднення, вода, поради | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Аерофіт © 2024

Безкоштовний хостинг uCoz